Lämna en kommentar

Medeltidsveckan är här

Det sägs att medeltiden var en mörk, smutsig och ond tid. Så var det inte alls. I själva verket var människorna välmående. Man hade en längre livslängd och blev faktiskt längre än t.ex. på sjutton- och artonhundratalen. Vi tog oss en smygtur ut i medeltiden igår kväll som avslutades med en glass i hamnen. Nu ska jag strax iväg för att jobba och njuta av showen.

 

 

 

 

 

I den här stan är historien alltid närvarande, speciellt medeltiden. Visste ni t.ex. att man redan innan ringmuren byggdes på trettonhundratalet var tvungen att bygga på höjden p.g.a. det begränsade utrymmet. Man byggde så högt som sju våningar. Visby hade som mest tjugo kyrkor och var en av Hansans viktigaste städer. Atterdag var här och härjade och Visbyborgarna valde till slut att ansluta sig till stiftet i Linköping. Det är med andra ord tur att Visby och Gotland är svenskt idag. I Wisborgs slott, en ruin idag, var en sjörövarkapten bosatt. Jag kommer inte ihåg nu vad han hette, men han jagades och dödades ungefär vid Gotlandsänget, där medeltidsmarknaden nu ska gå av stapeln.

Historiens vingslag!

Tänk om Motala vore lika bra på att lyfta fram sin historia. Där finns ju Sveriges äldsta utgrävda stenåldersbosättning, från en tid då resten av Östergötland var en vik i Östersjön. Där finns ju Motala Verkstad och Göta kanal.

//Leffe

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: